Fenzi

Installatie

Fenzi België is een deel van een privaat chemisch bedrijf dat leider is op het vlak van plat glas productie.

De installatie in kwestie wordt gebruikt voor het produceren van solventen en decoratieve coatings. Het product wordt geproduceerd in batches. Ruwe materialen worden van trucks overgeladen/overgepompt naar stockage tanks. Afhankelijk van het recept worden zogenaamde pre-mixen gemaakt. Het volledige proces loopt over verschillende units: mix taken, wacht tanken, grinding machines, weegtanken, manifolds,…

Doel

Het doel van het project is het vervangen van het oude DCS-systeem, dat de batches en productielijnen bestuurde. Ook vier S7-300 PLC’s, één S5-135U en één S5-115U, die afzonderlijke units bedienden, moesten vervangen worden.

De klant koos voor één Simatic Hardware Platform bestuurd door één systeem met als doel de installatie eenvoudiger te maken. Het nieuwe systeem heeft controle over elk deel van de installatie.

De hardware werd vereenvoudigd door gebruik te maken van iSP modules. Deze ISP modules vormen een interface voor de namur-signalen die gebruikt worden in de ATEX Zone.

Simatic Batch

Een andere vereiste van de installatie is batch processing met rapportage mogelijkheden. Daarom werd, in samenwerking met een Siemens product-specialist, Simatic PCS7 en Simatic Batch geïmplementeerd. Simatic Batch zorgt ervoor dat verschillende batches simultaan kunnen gebruikmaken van de installaties door units te alloceren. Het gehele batch proces werd ontwikkeld volgens de S88-standaard.

Voorbereidingen

Aan de start van het project werd, samen met een projectleider van Fenzi, een gedetailleerde functionele analyse van de installatie gemaakt. Het programmeren gebeurde in de burelen van Inarti waar de volledige PCS7-configuratie werd opgebouwd voor testdoeleinden. Na het afronden van de programmatie werd het gehele systeem, in simulatie mode, functioneel getest. Het vernieuwen van de hardware gebeurde tijdens een geplande, twee weken durende, shutdown. Meer dan 1000 I/O’s werden vervangen en getest gedurende deze periode. Dankzij de goede voorbereidingen en uitgebreide offline-testen kon Fenzi na twee weken hun eerste batches, gestuurd door het vernieuwde PCS7 platform produceren.